tirsdag 11. mai 2010

Velkommen til semesterets siste masterpresentasjon på Hordaland kunstsenter!


Benedikte Holen
"Spenninger mellom natur og teknologi med utgangspunkt i Dalziel+Scullions kunstneriske praksis"

Tirsdag 18. mai kl. 19.00

På vårens siste Masterkveld vil Benedikte Holen presentere sitt pågående masterprosjekt, som omhandler den skotske kunstnerduoen Dalziel+Scullion og deres bruk av natur og teknologi i sine arbeider. Gjennom fokus på biodiversitet og økologiske problemstillinger er naturen høyst til stede i verkene, samtidig som kunstnerne benytter seg aktivt av moderne teknologi. Slik oppstår et spenningsforhold der den moderne teknologiens påvirkning på naturen, og relasjonen mellom menneske og natur, tematiseres.

I sin oppgave ser Holen bakover i historien etter tidligere eksempler på en tilsvarende spenning mellom natur og teknologi. Hun påpeker blant annet at motsetningen mellom begrepene ofte sammenlignes med motsetningen mellom det feminine og det maskuline. Videre later det til at spenningsforholdet mellom naturens og vitenskapens krefter også melder seg hos betrakteren, da i spørsmålet om kunstverket helst bør møtes med en tradisjonell fortolkning eller snarere med en affektiv lesning.

Benedikte Holen er masterstudent i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, og leverer sin oppgave i november 2010. I tillegg til kunsthistorie har hun tatt emner innen psykologi, medievitenskap, fransk og feministisk teori. Ved siden av studiene jobber Holen som museumsvert og formidler på Bryggens Museum, og denne våren er hun også aktuell som kunstredaktør i Replikk, et bergensbasert tidsskrift for fagområdene samfunnsvitenskap og humaniora.

Våren 2010 startet Hordaland kunstsenter kveldsprogrammet Masterkveld, en foredragsrekke der både masterstudenter i kunsthistorie og nylig uteksaminerte kunsthistorikere får presentere sine masterprosjekter for et åpent publikum. Med Masterkveld ønsker Hordaland kunstsenter å etablere tettere kontakt mellom det akademiske og det praktiske kunstlivet i Bergen, og å skape møter mellom studenter og profesjonelle aktører innenfor kunstfeltet.

Masterkveld er blitt til med god hjelp fra fagutvalget i kunsthistorie ved UiB. Alle henvendelser angående Masterkveld kan rettes til programansvarlig Eva Rem Hansen ved Hordaland kunstsenter på adressen hks@kunstsenter.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar